ŁOSOŚ NA SZPARAGACH Z BATATAMI
wartość energetyczna - 498 kcal
czas przygotowania - 15 min
koszt - 15 zł
Składniki:
150 g łososia (303 kcal)
5g masła (37 kcal)
150g szparagi (27 kcal)
150 g bataty (131 kcal)
Przygowanie :
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne oraz blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Doprawiamy go solą i wkładamy do naczynia.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy nóżki.
Układamy obok łososia.
Bataty myjemy i suszymy i nie obieramy ze skórki.
Kroimy na 4 części i kładziemy na papierze do pieczenia.
Masło układamy na łososiu i na spód naczynia żaroodpornego wlewamy około 50 ml wody.
Zamykamy naczynie i kładziemy na blaszce na papierze obok batatów.
Pieczemy całość około 15-20 minut.
Danie układamy na talerzu.
Bataty lekko solimy.
Smacznego!