BURGER Z PIERSIĄ KURCZAKA ALA MC CHICKEN
wartość energetyczna - 487 kcal
czas przygotowania - 20 min
koszt - 10 zł
Składniki:
1 bułka do hamburgerów bezglutenowa (256 kcal)
100g piersi kurczaka (99 kcal)
60g jogurtu naturalnego (36 kcal)
10g sałaty (2 kcal)
40g pomidora (8 kcal)
¼ ząbka czosnku (2 kcal)
1 łyżka oliwy (90 kcal)
5g Bułka tarta bezglutenowa (17 kcal)
Przygowanie :
Do miseczki dodajemy jogurt i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Sos doprawiamy erytrytolem, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
Pierś kurczaka dokładnie myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i wycinamy błonki.
Zostawiamy w formie filet i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką ostrą.
Następnie obtaczamy ją w bułce tartej bezglutenowej.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy pierś.
Bułkę kroimy na pół i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 5 minut.
Przygotowujemy warzywa myjąc je i krojąc na odpowiednie kawałki.
Składamy burgera w następującej kolejności:
bułka, sos czosnkowy, sałata, pomidor, mięso, sos czosnkowy i bułka.
Smacznego!