BEEF BOURGUIGNON
wartość energetyczna - 590 kcal
czas przygotowania - 40 min
koszt - 15 zł
Składniki:
150 g polędwicy wołowej (173 kcal)
300 g cebuli czerwonej (90 kcal)
200 g papryki czerwonej (64 kcal)
1 ząbek czosnku (7 kcal)
20 g masła (150 kcal)
Puszka pomidorów (76 kcal)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 kcal)
30 g natki pietruszki (15 kcal)
Przygowanie :
W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przepołowiony czosnek.
Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i obsmażyć z każdej strony.
Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć.
Wlać 300 ml wody (najlepiej gorącej) i zagotować.
Dodać świeże pomidory (obrane ze skórek, pozbawione nasion i pokrojone w kosteczkę) i posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 30 minut.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!