STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z WARZYWAMI
wartość energetyczna - 554 kcal
czas przygotowania - 10 min
koszt - 20 zł
Składniki:
200 g polędwica wołowa (224 kcal)
100 g kalafior (27 kcal)
250 g brokuły (78 kcal)
200 g marchewka (66 kcal)
2 łyżki oliwy z oliwek (179 kcal)
Przygowanie :
Rozgrzewamy oliwę na patelni.
Następnie bez nakłuwania mięsa połóż je na patelni w jednym miejscu i smaż wedle upodobań:
– stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,
– mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,
– mięso średnio wysmażone – 2,5 minuty z każdej strony
– mięso mocno wysmażone – 3 – 3,5 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu odstaw stek, aby odpoczął.
Na tej samej patelni podsmaż warzywa.
Lekko podlej wodą i dodaj soli.
Duś pod przykryciem około 5 minut.
Smacznego!