STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SAŁATKĄ
wartość energetyczna - 512kcal
czas przygotowania - 10min
koszt - 10 zł
Składniki:
150g polędwica wołowa (278 kcal)
50g szpinak świeży (11 kcal)
20g rukola (5 kcal)
10g orzechy ziemne niesolone (59 kcal)
15g parmezan (69 kcal)
1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego (90 kcal)
Przygowanie :
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy i następnie solimy.
Układamy go na spodzie naczynia pozostawiając przerwę między kawałkami ryby.
Na każdy z kawałków kładziemy po 5g masła.
Pora obieramy z pierwszej warstwy, odkrawamy zieloną część i dokładnie płuczemy.
Białą część pora kroimy na wzdłuż i następnie w półksiężyce.
Porem przykrywamy łososia rozdrabniając go w palcach.
Całość solimy i pieprzymy i wlewamy na spód 100 ml wody.
Przykrywamy naczynie i pieczemy całość około 20 min.
Przekładamy na talerz i dekorujemy papryką.
Smacznego!