Nabiotech

ŁOSOŚ PIECZONY NA PORACH

wartość energetyczna - 442 kcal

czas przygotowania - 25 min

koszt - 15 zł

    Składniki:

150g łosoś świeży dzwonki lub filet (303 kcal)

200g pora (58 kcal)

10g masło (75 kcal)

20g papryka czerwona (6 kcal)

Przygowanie :

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy i następnie solimy.

Układamy go na spodzie naczynia pozostawiając przerwę między kawałkami ryby.

Na każdy z kawałków kładziemy po 5g masła.

Pora obieramy z pierwszej warstwy, odkrawamy zieloną część i dokładnie płuczemy.

Białą część pora kroimy na wzdłuż i następnie w półksiężyce.

Porem przykrywamy łososia rozdrabniając go w palcach.

Całość solimy i pieprzymy i wlewamy na spód 100 ml wody.

Przykrywamy naczynie i pieczemy całość około 20 min.

Przekładamy na talerz i dekorujemy papryką.

Smacznego!