ŁOSOŚ PIECZONY NA PORACH
wartość energetyczna - 442 kcal
czas przygotowania - 25 min
koszt - 15 zł
Składniki:
150g łosoś świeży dzwonki lub filet (303 kcal)
200g pora (58 kcal)
10g masło (75 kcal)
20g papryka czerwona (6 kcal)
Przygowanie :
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy i następnie solimy.
Układamy go na spodzie naczynia pozostawiając przerwę między kawałkami ryby.
Na każdy z kawałków kładziemy po 5g masła.
Pora obieramy z pierwszej warstwy, odkrawamy zieloną część i dokładnie płuczemy.
Białą część pora kroimy na wzdłuż i następnie w półksiężyce.
Porem przykrywamy łososia rozdrabniając go w palcach.
Całość solimy i pieprzymy i wlewamy na spód 100 ml wody.
Przykrywamy naczynie i pieczemy całość około 20 min.
Przekładamy na talerz i dekorujemy papryką.
Smacznego!