JAJKA SADZONE NA SZPARAGACH Z WARZYWAMI
wartość energetyczna - 241 kcal
czas przygotowania - 5 min
koszt - 5 zł
Składniki:
2 x jajko (162 kcal)
200g szparagów (42 kcal)
5g masła (37 kcal)
15g sałaty (3 kcal)
20g oliwki (26 kcal)
50g pomidorki koktajlowe (9 kcal)
Przygowanie :
Łamiemy szparagi w pół.
Same wybiorą miejsce, gdzie powinny się złamać.
Dokładnie płuczemy.
Rozgrzewamy patelnię.
Dodajemy masło.
Wkładamy szparagi na rozgrzaną patelnię i lekko solimy. Smażymy.
Po 2 minutach dodajemy 40 ml wody na i zmniejszamy moc smażenia do połowy.
Gdy woda odparuje wbijamy dwa jajka obok szparagów, lekko je solimy, pieprzymy i przykrywamy patelnię.
Na talerzu układamy sałatę, oliwki i pomidorki.
Z patelni układamy szparagi i jajka sadzone.
Smacznego!