
JAJECZNICA Z SEZONOWYMI WARZYWAMI
wartość energetyczna - 254 kcal
czas przygotowania - 5 min
koszt - 5 zł
Składniki:
2 jajka (157 kcal)
30g szynka drobiowa chuda (29 kcal)
50g papryka czerwona (16 kcal)
30g cebula biała (10 kcal)
5 g masło (37 kcal)
15g szczypiorek (5 kcal)
Przygowanie :
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Cebulę, paprykę i szczypiorek kroimy na drobne kawałki.
Szynkę kroimy w kwadraciki.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę z szynką.
Smażymy na małym ogniu około 2 minuty.
Dodajemy paprykę i lekko solimy całość, dalej smażymy.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy szczypiorek.
Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Gdy warzywa są już gotowe zwiększamy moc smażenia i dodajemy jajko z miski.
Całość często mieszamy.
W zależności od upodobań w odpowiednim momencie ściągamy jajecznicę z patelni na talerz.
Smacznego!