Zupa kalafiorowa z piersią kurczaka
wartość energetyczna - 158 kcal
czas przygotownia -15 min
koszt -6 zł
Składniki:
100g piersi kurczaka (99 kcal)
20g selera (2 kcal)
20g pietruszki (7 kcal)
150g kalafiora (33 kcal)
20g kalarepy (4 kcal)
50g pora (13 kcal)
Przygowanie :
Pierś kurczaka dokładnie oczyszczamy kroimy na duże kąski.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wybieramy mały garnek i na spód układamy pierś.
Zalewamy wodą tak, aby zakryć mięso.
Lekko solimy i gotujemy około 4 minuty.
Kalafior, seler, pietruszkę oraz kalarepę dokładnie obieramy, myjemy i kroimy na odpowiednie kawałki wedle upodobania.
Proponuję kalarepę pokroić tak, aby zastępowała ona nam ziemniaki w zupie.
Do gotującej się wody z mięsem dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz seler, pietruszkę i por.
Gotujemy około 5 minut.
Na sam koniec dodajemy kalafior i zmniejszamy gaz.
Na garnek nakładamy przykrywkę i dajemy kalafiorowi zmięknąć.
Zupę można udekorować koperkiem.
Smacznego!