Nabiotech

Zupa kalafiorowa z piersią kurczaka

wartość energetyczna - 158 kcal

czas przygotownia -15 min

koszt -6 zł

    Składniki:

100g piersi kurczaka (99 kcal)

20g selera (2 kcal)

20g pietruszki (7 kcal)

150g kalafiora (33 kcal)

20g kalarepy (4 kcal)

50g pora (13 kcal)

Przygowanie :

Pierś kurczaka dokładnie oczyszczamy kroimy na duże kąski.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybieramy mały garnek i na spód układamy pierś.

Zalewamy wodą tak, aby zakryć mięso.

Lekko solimy i gotujemy około 4 minuty.

Kalafior, seler, pietruszkę oraz kalarepę dokładnie obieramy, myjemy i kroimy na odpowiednie kawałki wedle upodobania.

Proponuję kalarepę pokroić tak, aby zastępowała ona nam ziemniaki w zupie.

Do gotującej się wody z mięsem dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz seler, pietruszkę i por.

Gotujemy około 5 minut.

Na sam koniec dodajemy kalafior i zmniejszamy gaz.

Na garnek nakładamy przykrywkę i dajemy kalafiorowi zmięknąć.

Zupę można udekorować koperkiem.

Smacznego!