
Shakshuka z cukinią i jajkiem sadzonym
wartość energetyczna - 189 kcal
czas przygotowania -8 min
koszt -5 zł
Składniki:
1 całe jajko i z drugiego same białko (87 kcal)
1 puszka pomidorów (75 kcal)
30 g cukinii (8 kcal)
20 g pieczarek (7 kcal)
20g cebuli białej (6 kcal)
15 g szczypiorku (6 kcal)
Przygowanie :
Cukinię kroimy w półksiężyce, cebulę w piórka i pieczarki w plasterki.
Warzywa wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody, lekko solimy.
Smażymy 4 minuty, dodajemy puszkę pomidorów i smażymy około 5 minut.
Na środku patelni odgarniając warzywa robimy miejsce na jajka, wbijamy je i solimy oraz pieprzymy.
Całość smażymy około 3 minut aż jajko się nie zetnie.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem bez mieszania.
Dekorujemy szczypiorkiem.
Wskazówka: można doprawić papryką wędzoną.
Smacznego!