Sałatka z krewetkami curry z imbirem marynowanym
wartość energetyczna - 159 kcal
czas przygotownia -7 min
koszt - 10zł
Składniki:
100g krewetek (86 kcal)
20 g imbiru marynowanego (14 kcal)
30g sałaty lodowej (3 kcal)
1 x ząbek czosnku (7 kcal)
100 g pomidor (15 kcal)
30g papryka czerwona (6 kcal)
100g pomidor (15 kcal)
100g ogórek świeży (13 kcal)
Przygowanie :
Krewetki dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Wrzucamy do miseczki i wlewamy 10 ml wody, solimy wedle uznania oraz dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią krewetki. Smażymy na wodzie po około 2 minuty na stronę.
Na talerzu rozkładamy wcześniej umytą i osuszoną sałatę lodową.
Pomidor, paprykę oraz ogórek kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty.
Na górę układamy krewetki wraz z emulsją, która powstała podczas smażenia.
Dekorujemy imbirem.
Smacznego!