Mintaj pieczony w porach z frytkami z selera
wartość energetyczna - 173 kcal
czas przygotowania -30min
koszt -15 zł
Składniki:
100g polędwicy z mintaja (72 kcal)
150g pora (36 kcal)
200g selera (42 kcal)
50g sałaty lodowej (7 kcal)
60g ogórka kiszonego (10 kcal)
30g pomidora (6 kcal)
Przygowanie :
Polędwice myjemy i suszymy.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Do szklanki wlewamy 150 ml wody i dodajemy półpłaskiej łyżeczki soli, mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego zakrywając ¾ ryby.
Pora kroimy w paski i dodajemy do naczynia zakrywając rybę.
Zakrywamy naczynie.Seler kroimy na kształt frytek.
Doprawiamy papryką słodka oraz solą.
Blachę obkładamy papierem do pieczenia i układamy seler.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne wraz z blachą i pieczemy około 20/25 minut.
Sałatę lodową i ogórka kroimy w cienkie paski, z pomidora ściągamy skórkę oraz kroimy w większe kąski.
Doprawiamy solą oraz ulubionymi ziołami i mieszamy.
Smacznego!