
Klopsiki z mieloną piersią kurczaka i ryżem Konjac w pomidorowym sosie
wartość energetyczna - 184 kcal
czas przygotowania -30 min
koszt -10 zł
Składniki:
100g piersi kurczaka (99 kcal)
1 x puszka pomidorów (75 kcal)
20g pieczarek (5 kcal)
30g ryżu Konjac (3 kcal)
10 g kopru (2 kcal)
Ziele angielskie
Liść laurowy
Przygowanie :
Mieloną pierś kurczaka wkładamy do miski i dodajemy soli, pieprzu i koperku.
Pieczarki drobno kroimy w kostkę i obsmażamy na wodzie na patelni tak, aby puściła wodę.
Ryż obficie zlewamy wodą w durszlaku i po odsączeniu dodajemy do mięsa.
Formujemy klopsiki i układamy na spód garnka zalewamy wodą tak, aby zakryć pulpety.
Wstawiamy na mały ogień tak, aby pulpety się nie uszkodziły podczas gotowania.
Dodajemy liść laurowy raz ziele angielskie.
Puszkę pomidorów bledujemy na jednolitą masę i dodajemy do gotujących się klopsików.
Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Doprawiamy do smaku solą himalajską, pieprzem, papryką słodką lub wędzoną.
Smacznego!