Nabiotech

Halibut z plackami z cukinii

wartość energetyczna - 211 kcal

czas przygotowania -25min

koszt -8 zł

    Składniki:

100g halibuta (98 kcal)

100g cukinii (17 kcal)

Jajko – samo żółtko (63 kcal)

20 g czerwonej cebuli (6 kcal)

100g ziemniaki z kalarepy (27 kcal)

Przygowanie :

Halibuta dokładnie myjemy i osuszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Cukinie i cebule zetrzyj na dużym oczku tarki następnie delikatnie odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody.

Do miski wbij oddzielone samo żółtko z jajka dodaj startą cebulę z cukinią.

Dopraw wedle upodobań solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj i uformuj placuszki.

Nie będzie to proste więc od razu postaraj się kłaść je napapierze do pieczenia.

Kalarepę obierz ze skórki i pokrój w kostkę tak, aby wielkością przypominała ziemniaki i ułóż obok placuszków.

Do naczynia żaroodpornego włóż posoloną rybę i na spód wlej odrobinę wody żeby nie przywarła.

Całość włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.

Smacznego!