
Halibut z plackami z cukinii
wartość energetyczna - 211 kcal
czas przygotowania -25min
koszt -8 zł
Składniki:
100g halibuta (98 kcal)
100g cukinii (17 kcal)
Jajko – samo żółtko (63 kcal)
20 g czerwonej cebuli (6 kcal)
100g ziemniaki z kalarepy (27 kcal)
Przygowanie :
Halibuta dokładnie myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinie i cebule zetrzyj na dużym oczku tarki następnie delikatnie odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody.
Do miski wbij oddzielone samo żółtko z jajka dodaj startą cebulę z cukinią.
Dopraw wedle upodobań solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i uformuj placuszki.
Nie będzie to proste więc od razu postaraj się kłaść je napapierze do pieczenia.
Kalarepę obierz ze skórki i pokrój w kostkę tak, aby wielkością przypominała ziemniaki i ułóż obok placuszków.
Do naczynia żaroodpornego włóż posoloną rybę i na spód wlej odrobinę wody żeby nie przywarła.
Całość włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.
Smacznego!