Burger wołowy z jalapeno i sałatka z ogórka i musztardy
wartość energetyczna - 145 kcal
czas przygotowania -10 min
koszt -8 zł
Składniki:
100g polędwicy wołowej (113 kcal)
20g sałaty lodowej (3 kcal)
10g przecieru (5 kcal)
15g ogórka kiszonego (2 kcal)
10g czerwonej cebuli (3 kcal)
10g musztardy bez cukru (5 kcal)
10g jalapeno (3 kcal)
10g pieczarek (2 kcal)
30g czerwonej cebuli (9 kcal)
Przygowanie :
Na patelni dusimy, oczyszczone, umyte i drobno pokrojone pieczarki.
Polędwicę wołową mieszamy w misce wraz z drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem oraz uduszonymi pieczarkami.
Mieszamy i formujemy kotlety.
Ogórek kiszony kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z musztardą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową (można zwykłą również) lub grilla elektrycznego i smażymy kotleta z dwóch stron w zależności od upodobań (medium lub well done).
Sałatę lodową delikatnie „obieramy” z liści starając się jej nie naderwać, a następnie myjemy i dokładnie suszymy.
Formujemy burgera kolejno od dołu: sałata, przecier pomidorowy, mięso, jalapeno, sałatka z ogórka i musztardy oraz sałata.
Smacznego!