Burger wołowy z bułką z pieczonej kalarepy
wartość energetyczna - 136 kcal
czas przygotowania -10 min
koszt -6 zł
Składniki:
100g polędwicy wołowej (113 kcal)
25g kalarepy (8 kcal)
10g sałaty lodowej (1 kcal)
10 g pomidor (2 kcal)
10g cebuli czerwonej (3 kcal)
5g musztardy bez cukru (5 kcal)
5g przecieru pomidorowego (4 kcal)
Przygowanie :
Mieloną polędwice wołowa zakupioną w mięsnym lub zmieloną własnoręcznie wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj paprykę ostrą suszoną.
Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.
Kalarepę kroimy na kształt bułki na dwa plasterki o grubości około 3 mm i układamy metalową blachę ze szczebelkami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 5 minut.
Z doprawionego mięsa formujemy kotleta do burgera i smażymy go na patelni grillowej lub na patelni teflonowej z odrobią wody.
Do przecieru pomidorowego dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę.
Z jednego kawałka kalarepy tworzymy spód burgera, smarujemy go przecierem pomidorowym z cebulą.
Układamy ciepłego kotleta, smarujemy go musztardą.
Następnie układamy plasterek pomidora oraz sałatę i zamykamy burgera drugim kawałkiem kalarepy.
Smacznego!