Nabiotech

Burger wołowy z bułką z pieczonej kalarepy

wartość energetyczna - 136 kcal

czas przygotowania -10 min

koszt -6 zł

    Składniki:

100g polędwicy wołowej (113 kcal)

25g kalarepy (8 kcal)

10g sałaty lodowej (1 kcal)

10 g pomidor (2 kcal)

10g cebuli czerwonej (3 kcal)

5g musztardy bez cukru (5 kcal)

5g przecieru pomidorowego (4 kcal)

Przygowanie :

Mieloną polędwice wołowa zakupioną w mięsnym lub zmieloną własnoręcznie wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj paprykę ostrą suszoną.

Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.

Kalarepę kroimy na kształt bułki na dwa plasterki o grubości około 3 mm i układamy metalową blachę ze szczebelkami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 5 minut.

Z doprawionego mięsa formujemy kotleta do burgera i smażymy go na patelni grillowej lub na patelni teflonowej z odrobią wody.

Do przecieru pomidorowego dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę.

Z jednego kawałka kalarepy tworzymy spód burgera, smarujemy go przecierem pomidorowym z cebulą.

Układamy ciepłego kotleta, smarujemy go musztardą.

Następnie układamy plasterek pomidora oraz sałatę i zamykamy burgera drugim kawałkiem kalarepy.

Smacznego!